واردات خودروهای دست دوم خارجی تا چه میزان می تواند به  ثبات قیمت ها در بازار کمک نماید؟
واردات خودروهای دست دوم خارجی تا چه میزان می تواند به  ثبات قیمت ها در بازار کمک نماید؟
باید سیستم به گونه‌ای اصلاح شود که خودرو از حالت سرمایه‌ای خارج شده و به یک کالای مصرفی تبدیل شود. هم اکنون مردم خودرو می‌خرند، ولی مصرف نمی‌کنند، حال آنکه خودرو در تمام دنیا یک کالای مصرفی است

بهارستان آنلاین – چند وقتی است که زمزمه ورود خودروهای دست دوم خارجی به کشور در مجلس شورای اسلامی به گوش می رسد و اینکه تا چه اندازه این موضوع می تواند به ثبات بازار خودرو در کشور کمک نماید خود نکته تامل بر انگیزی است .

به گزارش بهارستان آنلاین ، رقابتی نبودن تولید خودرو در کشور و همچنین قیمت های نجومی خودرو‌های وارداتی که خریدن این خودرو ها را برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه تبدیل به یک رویا کرده است، باعث شده که بسیاری از افراد به‌دلیل گرانی سرسام‌آور این خودرو‌ها قید خرید آن را بزند و به‌ناچار خودرو‌های داخلی را انتخاب کنند.

اما دو خودروساز بزرگ کشور فارغ از این شرایط حتی حاضر نبوده کمترین تلاشی را برای ارتقای کیفیت محصولات‌شان کرده و در این چهل سال بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی حتی قادر به تامین برخی از قطعات خودرو نبوده و چشم به تولیدکنندگان خارجی دارند اما حالا چند وقتی است که خودروسازان داخلی نوسانات ارزی را نیز بهانه کرده‌اند و می‌گویند که قدرت ادامه دادن فعالیت‌شان با قیمت‌های قبلی را ندارند. آن‌ها که مجددا قیمت خودرو‌ها را گران کرده‌اند موجی از اعتراضات از سوی مشتریان‌شان را به راه انداخته‌اند. این در حالی است که سال‌هاست مردم از بی‌کیفیتی خودرو‌های داخلی گله‌مندند و معتقدند که قیمت‌های تعیین شده ارزش پرداخت برای خرید خودرو‌هایی که بعد از دو سال خرج روی دست‌شان می‌گذارد را ندارد.

اما یکی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس با پیشنهاد اینکه خودروی کارکرده از افغانستان وارد کنیم گفته است ؛ اکنون با وجود اعمال تحریم‌ها و عدم امکان واردات خودروی صفر کیلومترمی توان خودرو‌های کم کارکرد را از کشور‌هایی مانند افغانستان وارد کرد.

محمدرضا منصوری همچنین با بیان اینکه تولید قطعات خودرو در کشور به دلیل افزایش ارزش دلار توجیه اقتصادی ندارد ؛ خاطر نشان کرده است در کشور از تمامی ظرفیت قطعه‌سازان داخلی استفاده نمی‌شود و حتی برخی از قطعه‌سازان نیرو‌های خود را تعدیل کرده‌اند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که در حال حاضر نیز واردات خودرو در انحصار چند شرکت است و آن‌ها هستند که می‌توانند هر قیمتی روی خودرو بگذارند؛ بنابراین به نظر نمی‌رسد که واردات خودروی دست دوم از افغانستان و زیر سایه سنگین انحصار پیشنهاد منطقی و مفیدی به نظر برسد.

اما حمیده زرآبادی، دیگر عضو کمیسیون صنایع نیز درباره این طرح اظهار داشت: این روش هم می‌تواند راهکاری باشد تا قیمت‌ها در بازار منطقی‌تر شود، اما اگر بازار خوردو به همین منوال مدیریت شود، تغییری ایجاد نخواهد شد.

وی گفت: تا زمانی که مدیریت اصلاح نشود و همین شیوه مدیریتی ادامه پیدا کند، دلالی‌ها و نیز رانت جدیدی برای یک عده ایجاد خواهد شد و خیلی نمی‌تواند به نفع مردم باشد. به نظر من، برای بهبودی اوضاع، باید سیستم به گونه‌ای اصلاح شود که خودرو از حالت سرمایه‌ای خارج شده و به یک کالای مصرفی تبدیل شود. هم اکنون مردم خودرو می‌خرند، ولی مصرف نمی‌کنند، حال آنکه خودرو در تمام دنیا یک کالای مصرفی است.

این نماینده همچنین افزود: ما هنوز در کشور خودر‌وهایی را که ۲۰ سال از زمان تولید آن گذشته، با قیمت‌های بسیار بالا‌تر از قیمت خرید ۲۰ سال پیش آن خرید و فروش می‌کنیم، در حالی که این موضوع از چندین نظر برای مردم مشکل ساز است؛ خودرو‌های قدیمی از نظر کیفیت، آلودگی هوا، امنیت و مواردی از این دست هیچ گونه توجیه اقتصادی ندارند، ولی از آنجا که تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای شده اند، قیمت‌ها روزانه تغییر می‌کند.

وی در ادامه یادآور شد: از آنجایی که به واردات خودرو‌های دست دوم باز هم در ایران به عنوان یک کالای سرمایه‌ای نگاه می‌شود، خیلی نمی‌تواند تأثیری در قیمت‌ها داشته باشد و شاید در ابتدا موقتی اثرگذار باشد، اما در دراز مدت نمی‌تواند تأثیرگذار باشد؛ بنابراین، باید برای دائمی کردن کاهش قیمت خودرو و جلوگیری از سوداگری، خودرو از حالت سرمایه‌ای خارج شده و نگاه سرمایه‌ای از آن برداشته شود. در این صورت است که می‌توان بازار را کنترل کرد.

انتهای پیام /183

  • نویسنده : امیرحسین عصاریان